«سیدعلی شاهصاحبی» در گفتگو با خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، با اشاره به عزم قوه قضاییه در برخورد جدی با فراریان از پرداخت مالیات اظهار داشت: اجتناب از مالیات، یک نوع سوء استفاده رسمی از قوانین مالیاتی است که برخی افراد با یافتن راههای گریز از پرداخت آن خود را از زیر مجموعه افراد مشمول مالیات کنار میزنند.
وی ادامه داد: ضعف قانون، اجرای ناصحیح قوانین و نبود ضمانت اجرای صحیح برای قانون در کنار نبود فرهنگسازی برای پرداخت مالیات از مهمترین علل فرار مالیاتی در کشور است.
شاهصاحبی تاکید کرد: باید توجه داشت در کشور ما غیر از قانون به فرهنگسازی نیز نیاز داریم یعنی مردم این تصور را که پرداخت مالیات به ضرر آنهاست از فکرشان خارج کنند. بدون شک تحقق این خواسته غیر از فرهنگسازی راه دیگری ندارد.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه در قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب ۱۳۶۶ که با اصلاحاتی تا سال ۱۳۸۰ در کشور اجرا میشد، برای فرار مالیاتی مجازات حبس درنظر گرفته شده بود، گفت: طبق این قانون هر شخصی که از روی علم و عمد به ترازنامه و حساب سود و زیان یا به دفاتر و اسناد و مدارکی که برای تشخیص مالیات ملاک عمل بود و برخلاف حقیقت تهیه و تنظیم شده استناد میکرد، به حبس از ۳ ماه تا ۲ سال محکوم میشد.
وی افزود: طبق تبصره ماده مذکور، مدیر یا مدیران مسئول و اشخاص حقوقی که به علت خودداری از انجام تکالیف مقرر مربوط به تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و دفاتر و اسناد مدارک باعث تشخیص درآمد اشخاص مذکور به کمتر از میزان واقعی میشدند و این امر به موجب اسناد و دلایل محرز میشد مشمول مجازات مقرر در این ماده میگردید.
شاهصاحبی تصریح کرد: تعقیب و اقامه دعوا علیه مرتکبین نزد مراجع قضایی نیز از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی به عمل میآمد، اما پس از اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۸۰ بخش مجازات حبس در این ماده برداشته شد و ماده ۲۰۱ قانون به فرار مالیاتی اشاره کرده اما مجازاتی برایش پیشبینی نکرده است.اگر کسی مرتکب این جرم شود، چون مجازاتی برایش پیشبینی نشده، قاضی نمیتواند مجازات تعیین کند و این اشکال قانون است.
این حقوقدان در پایان خاطرنشان کرد: برای رفع این اشکال در قانون، در حال حاضر لایحه تحول نظام مالیاتی در مجلس مطرح است که خوشبختانه بیشتر مواد آن تصویب شده و در حال بررسی است.
گفتنی است؛ هرگونه تلاش غیرقانونی برای پرداخت نکردن مالیات مانند ندادن اطلاعات لازم در مورد عواید و منافع مشمول مالیات به مقامات مسئول، فرار مالیاتی خوانده میشود، این در حالی است که آیتالله آملی لاریجانی طی ششم اسفند ماه در جلسه عالی مسئولان قضایی بر حمایت دستگاه قضایی از سرمایه گذاری سالم و مولد از عزم قوه قضاییه در برخورد جدی با فراریان از پرداخت مالیات خبر داد و تاکید کرد فراریان از پرداخت مالیات باید به دست قانون سپرده شوند.
مطالب مرتبط
- توصیه حقوقدانان برای گزینش شایستگان
- تعیین مجازات باعث افزایش نرخ باروری نمیشود/ لزوم استفاده از طرحهای تشویقی
- چرا قاضی باید مستقل باشد ؟
- بررسی حقوق مصرف کنندگان طی گفتگوی باشگاه خبرنگاران با شاه صاحبی
- ارزیابی لایحه قانونی حمایت از کودکان بیسرپرست
- تغییرات قانونی در سرپرستی کودکان
- رئیس جمهور حقوقدان؛ کلید حل بحران نهاد وکالت
- تعریف روشن از جرم سیاسی نقش مهمی در مشخص شدن وضعیت این لایحه دارد
- استقلال وکیل یکی از ارکان اصلی دادرسی عادلانه است
- مجلس بودجه صندوق دیه بیتالمال را افزایش دهد