بایگانی برای مهر, ۱۳۹۲

مصادیق عسر و حرج در ازدواج دائم و موقت

بدون نظر
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران، عُسر در لغت به معنای صعوبت، مشقّت و شدت آمده و حرج نیز به معنای ضیق، تنگی، تنگنا و گناه معنی شده است و در اصطلاح فقهی و حقوقی نیز منظور از این قاعده این است که تکالیفی که موجب مشقت و سختی برای مکلف است در دین وجود ندارد. برای روشن شدن فرازهای “عسر” و “حَرج” و تقاضای طلاق  از ناحیه زن، گفتگو کرده‌ایم با “سید‌علی شاه‌صاحبی؛وکیل پایه یک دادگستری” که در ادامه می‌خوانید .

باشگاه خبرنگاران: عسر و حرج چه تعریفی دارد؟
شاه صاحبی: عسر در لغت به معنای تنگی، سختی و دشواری است و از حرج نیز به تنگی و فشار تعبیر شده است و در واقع هر عملی که شخص را به تنگنا و سختی بیاندازد و انجام یا تحمل آن برای وی سخت و دشوار باشد، می‌گویند دچار عسر و حرج شده است. نمونه بارز عسر و حرج( مشقت و سختی) زن در زندگی مشترک است که در صورت اثبات در دادگاه، منجر به صدور حکم طلاق می‌شود.

باشگاه خبرنگاران: یعنی برای صدور یا اجرای حکم طلاق به علت عسر و حرج، زن موظف به پرداخت وجه یا مال به شوهر بوده و یا بایستی کل مهریه  یا قسمتی از آن را بذل کند؟

شاه صاحبی: خیر، در مواردی که عسر و حرج زوجه برای دادگاه اثبات شود صدور حکم طلاق و اجبار زوج به طلاق الزاماً مشروط به پرداخت مال یا گذشت از مهریه توسط زوجه نیست، با این حال در انتخاب و تعیین نوع طلاق(خلع) بهتر است زوجه قسمتی از مهریه خود را بذل کند و البته به طور معمول هرچه بذل مهریه بیشتری صورت گیرد، قرینه‌ای بر عسر و حرج بیشتر زن تلقی می‌شود.

باشگاه خبرنگاران: مصادیق عسر و حرج کدامند؟
(ادامه…)


اهداء اعضای اعدامیان منع قانونی ندارد/ گسترش فرهنگ ایثار با اهدای اعضای اعدامیان

بدون نظر

“سیدعلی شاه‌صاحبی” در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، در ارتباط با اهدای اعضای اعدامیان اظهار داشت: اهدای عضو با توجه به نیاز بیماران به آن از لحاظ قانونی و فقهی دارای اهمیت است.

شاه‌صاحبی با اشاره به اینکه آیا اساساً پیوند اعضای بدن فرد اعدامی به یک بیمار قانونی است یا خیر؟ تصریح کرد: با بررسی  بعضی از مستندات فقهی و قانونی این نتیجه حاصل می‌شود که این کار نه تنها منعی ندارد، بلکه امری مطلوب و پسندیده بشمار می‌آید.

وی ادامه داد: این اقدام خداپسندانه در بهبود سلامت روانی جامعه و گسترش فرهنگ ایثار و گذشت موثر بوده و با این عمل جان تعدادی از بیماران نجات می‌یابد و طبق آیه قرآن«هر کس نفسی را زنده کند مانند این است که تمام دنیا را نجات داده است.»

این حقوقدان ادامه داد: ماده ۱۴ آیین‌نامه نحوه اجرای احکام قصاص‌، رجم‌، قتل‌، صلب‌، اعدام و شلاق موضوع ماده ۲۹۳ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری، راه‌های مختلفی جهت اعدام یا قصاص نفس پیش‌بینی کرده که از جمله آن حلق‌آویز کردن به چوبه‌دار، شلیک با اسلحه آتشین، اتصال الکتریسته و یا به نحو دیگر که به تشخیص قاضی صادر کننده گذاشته شده است.

(ادامه…)


نحوه تعیین قیمت اراضی و املاک

بدون نظر

نحوه تعیین قیمت اراضی و املاک و جبران خسارت به صورت قیمت عادله اراضی و اینکه چه نهادی مسئول کنترل این قیمت‌گذاری‌ها است محور گفتگوی تفصیلی خبرنگار باشگاه خبرنگاران با “سید‌علی شاه‌صاحبی” وکیل دادگستری را تشکیل داد که متن این گفتگو را در زیر می‌خوانید.

 

باشگاه خبرنگاران: در صورت عدم وجود توافق بین دستگاه دولتی و مالک چه راه حلی می‌توان اتخاذ کرد؟

شاه صاحبی: در این حالت بهای عادله توسط هیأتی مرکب از سه نفر از کارشناسان رسمی دادگستری تعیین می‌شود.

باشگاه خبرنگاران: نحوه انتخاب کارشناسان رسمی دادگستری به چه صورت است؟

شاه صاحبی: یک کارشناس از سوی دستگاه اجرایی متقاضی تملک و خرید، و یک نفر از سوی مالک  و نفر سوم با تراضی طرفین انتخاب می‌شود و اگر برای معرفی کارشناس سوم هر یک از طرفین خودداری نمایند، با معرفی دادگاه محل وقوع ملک انتخاب می‌شود و نظر اکثریت این سه نفر در تعیین بهای عادله قطعی و لازم الاجرا است.

باشگاه خبرنگاران: کارشناسان برای تعیین بهای عادله چه ملاکی دارند؟

شاه صاحبی: ملاک تعیین قیمت اراضی و املاک بهای عادله روز بر مبنای قیمت اراضی و ساختمان‌ها و تأسیسات مشابه در حوزه عملیات طرح، بدون در نظر گرفتن تاثیر پروژه مذکور در قیمت آن‌هاست چرا که وجود و تاسیس ساختمان‌های دولتی و تاسیسات عمومی عمدتاً به صورت مثبت یا منفی بر قیمت سایر اراضی و املاک مجاور اثرگذار است.

(ادامه…)